敷地は東京湾から300m程の距離に位置する。
およそ50年前に埋め立てられ、人工的に区画割された問屋街だ。

強い潮風とそれに伴う塩害に対処すべく、鉄・ステンレスを用いず、コンクリートとガラスのみで作られた4枚の壁で住戸群をはさむよう構成した。s従って、外観に表れる素材の種類は極端に減り、打ち継ぎ目地を消すことで、より即物的な質感を得られた。

内部は大きく3タイプの住戸からなり、いずれもライフスタイルを固定しすぎないよう、入居者の生活にフレキシブルに対応出来るよう、配慮した。



The site is located at 300 meters from Tokyo Bay.
This apartment building stands on a wholesale block marked by the urban grid on the land that had been reclaimed 50 years ago.

Located in close proximity to the sea, it is our top priority to protect the building from strong sea breezes and salt damage. Selected materials are concrete and glass only, without corrosive materials such as steel and stainless steel.

The building consists of housing units sandwiched between four walls made of concrete and glass. Construction joints of concrete are erased so that expression of materials is emphasized more. There are three housing unit types, and each unit is designed to be adaptable to different life styles of residents.

(C)Takumi Ota 

<<< >>>